Deze blog gaat over het recycling van lithium batterijen en vooral over VEILIGHEID bij recycling van batterijen. Maar we beginnen eerst even snel met hoe het vroeger was:
Al meer als 20jaar doen we bij IT-Recycling alle mogelijke dingen inzamelen bij de Nederlandse bedrijven voor recycling. En dus natuurlijk hoorden daar altijd batterijen voor recycling ook bij.
Tot twee jaar geleden ging dat dan bijna uitsluitend over LOOD accus’voor recycling en deze hadden dan altijd te maken met afgeschreven UPS systemen. In UPS systemen zitten van oudsher loodaccu’s.
Lood accu’s kan men prima recyclen dat is bekend.
De opkomst van de lithium batterij en dus ook de recycling
De laatste tijd komen er echter hele andere zaken in onze loods in Uden: namelijk afgeschreven en kapotte lithium batterijen en deze gaan ook naar de recycling.
Het begon met een paar gsm telefoons die de shredder in gingen voor datavernietiging. Helemaal in het begin gooide we die nog wel eens met batterij en al door de shredder. Na een paar keer vlammen te hebben gezien en een flinke hoofdpijn van de stank hebben we dat helemaal afgeleerd.
En er kwamen dus ineens lithium batterijen binnen en die moeten gerecycled worden. Eerst gingen die gewoon mee met de reguliere lood batterij recycling, want het ging om hele kleine hoeveelheden.
Maar op een dag kregen we een nieuwe klant voor het vernietigen op locatie van tienduizenden gsm telefoons. Dus ook recycling van heel veel lithium batterijtjes.
En ook van andere klanten kwamen meer en meer aanvragen om op locatie gsm telefoons te shredderen, daarna hou je batterijen over…recycling dus.
Ook kregen we een paar klanten die apparaten verkopen met lithium ion batterijen er in, specifiek voor afvoer en recycling van die batterijen.
De gevolgen van de toename van lithium batterijen
Lithium batterijen zijn namelijk extreem brandgevaarlijk en kunnen vooral als ze schade hebben geleden zomaar ineens in brand vliegen.
We hebben dus ons hele systeem hier in Uden op de kop gezet, de brandbeveiliging aangepast en de opslag van de lithium ion batterijen BUITEN ons pand geregeld.
Verder passen we nu dit moment onze milieuvergunning aan en er komt als een van de eerste in Nederland een speciale actieve brandkluis container voor onze lithium batterijen.
Verder hebben een speciale brandbestendige tot 1100 graden rolcontainer in onze mobiele harddisk shredder staan.
Als onze chauffeurs hebben een opleiding ADR gevaarlijke stoffen en een training brandbestrijding gevolgd en ons bedrijf is nu volledig ADR (vervoer gevaarlijke stoffen)
IT-Recycling is nu op dit moment de enige in Nederland die echt helemaal is toegerust voor behandeling – verwijderen – transport ADR – opslag – brand veiligheid met betrekking tot batterij recycling.
Steeds meer klanten met lithium batterijen bij IT-recycling
En we zien ook de hoeveelheid lithium batterijen en het aantal “LITHIUM” klant toenemen.
Verkopers van elektrische fietsen, elektrisch gereedschap, medische apparatuur, digitale horloges etc etc, vragen allemaal aan ons advies over dit nieuwe fenomeen.
De laatste tijd heb ik me intensief bezig gehouden met het hele batterij en lithium verhaal en ik heb er veel kennis over verzameld. Als jij nou een probleem hebt met lithium accu’s laat het me dan weten, ik zal je graag advies geven.
Lithium batterijen hebben inmiddels links en rechts al een behoorlijke reputatie opgebouwd, van Tesla’s die de brandweer niet wil blussen, recycling bedrijven in de as gelegd tot vliegtuigen die in nood komen omdat een gsm telefoon begint te vlammen.
Hieronder een paar tips van de expert – zo wil ik mezelf inmiddels wel noemen – die de kans op problemen flink kleiner maken:
Tips van de expert op gebied van lithium ion:
- Neem oude lithium batterijen echt serieus. Denk aan jou veiligheid en de veiligheid van je collega’s Als die dingen gaan branden zijn de rapen gaar.
- Oud lithium batterijen NAAR BUITEN! Niet binnen bewaren. Als het gaat branden dan liever BUITEN.
- Koop een speciale F500 brandblusser – stel je veiligheids adviseur op de hoogte. Doe je BVH trainingen? Vertel je trainer dat je lithium batterijen hebt en ene F500 blusser.
- Vraag aan je recycling bedrijf de volgende zaken: 1. hebben ze ADR (gevaarlijke stoffen)? 2. Mogen ze batterijen accepteren? 3. Hebben ze een WEEELABEX certificering?
- Sla je oude lithium batterijen BUITEN op in een speciale plastic ton met een UN markering – op de ton moet een sticker zitten waarop staat wat er in zit. Vul de ton half met vermiculiet – dat kan je bij de bouwmarkt kopen. Vermiculiet verminderd sterk de kans op brand.
- Kleine hoeveelheden lithium batterijen kunnen naar de milieustraat of de supermarkt en dat is echt beter als bewaren! Grotere hoeveelheden? Haal de expert er bij, dit kan je echt niet zelf.
- Heb je ineens een telefoon of apparaat dat begint te roken? Dit hebben wij regelmatig als we telefoon op locatie staan te shredderen. Onze beste blusmethode is dan: Met handschoenen aan zo snel mogelijk naar buiten bonjouren en daar uit laten branden NIET BLUSSEN.
- Brand en lithium batterijen? Levensgevaarlijk! Zo snel mogelijk bedrijf ontruimen. Blussen alleen met twee man en met de speciale blusser. Lithiumbrand veroorzaakt razend giftige gassen dus pas op. Niet blussen met water dan krijg je een explosie. Andere brandblusser als een F500 werken niet.
- Heb je substantiële hoeveelheden lithium batterijen? Neem een veiligheids adviseur in de arm, dit klinkt overdreven, maar liever wat geld uitgeven aan advies als een calamiteit.
- WEEELABEX : Bedrijven die zich bezig houden met afvoer en recycling van electronica en computers en dus ook batterijen moeten een WEEELABEX certificering hebben.
En alleen de beste bedrijven hebben dat. Ga dus echt alleen in zee met een partij die weeelabex heeft en laat de rest maar zitten. - Als je lithium batterijen hebt en je komt er niet uit of je twijfelt neem dan meteen contact met me op: steef@it-recycling.nl of bel me op 06-53468704
Geef een reactie